Get Up | Shinedown

Shinedown | Get Up

Shinedown er et band, der alle dage har skrevet direkte fra hjertet. Det er der ingen hemmelighed i.
Internt vidste bandet nok godt, at de havde fået skrevet et ret unikt nummer i GET UP. Et nummer der uden tvivl flyttede grænser for, hvad der er okay at tale højt om. Efter ATTENTION ATTENTION blev udgivet tilbage i maj, er fans verdenen over virkelig blevet tryllebundet af selvsamme sang. I går udgav Shinedown den som single, med en tilhørende musikvideo.

HISTORIEN BAG SANGEN

Jeg har tidligere skrevet kort om sangen på bloggen, men historien bag kan sagtens tåle at blive genfortalt. Det er Brent Smith (Vokal) og Eric Bass (Bas, klaver og producer) der har skrevet nummeret. De to herrer tilbragte 179 dage sammen i Eric’s studie sidste år, hvor albummet blev indspillet, produceret og mixet. Eric havde på forhånd skrevet melodien til sangen, og det var Brent’s opgave at stå for teksten. Det var ikke en nem opgave for Brent. Han ønskede at skrive en sang om Eric og den depression han kæmper med til dagligt, men han var virkelig nervøs for hvordan Eric ville tage det. Efter nogle dage tog Brent tilbage til studiet og spillede demoen for Eric. Under sangen måtte Brent stoppe, da det blev for følelsesladet for ham. Han kiggede på Eric og spurgte om han vidste hvad sangen handlede om. Eric svarede tilbage “Yeah, it’s about me…”

Herefter havde de to en lang og ærlig snak om, at måske var det på tide at være mere transparente, i forhold til hvad deres musik reelt handler om, uden at pakke historierne ind, i diverse metaforer og kryptiske tekster, der kan fortolkes på 117 forskellige måder. Jeg har alle dage været glad for deres måde at skrive på. Men jeg er lige så stor fan af, at de ganske enkelt lægger alle kortene på bordet. Præcist som de har gjort på ATTENTION ATTENTION.

Et af de største budskaber på albummet (og sangen) er, at det faktisk er helt okay at tale højt om de ting vi kæmper med. Jeg er overbevist om, at hvis flere følger deres eksempel, og begynder at tale højt om det, kan vi komme den stigmatisering til livs, der er omkring psykiske lidelser. Det ville være en hjælp for ualmindelig mange mennesker. Flere end man umiddelbart skulle tro.

SOUNDTRACKET I MIT LIV

Som tingene står til i øjeblikket i mit liv, har jeg virkelig haft brug for noget der kunne holde mit hoved oven vande. Endnu en gang var det den amerikanske firkløver der kom mig til undsætning. De gav mig (og resten af verdenen) en sang/album jeg virkelig havde brug for. Lige i øjeblikket betragter jeg nok lidt GET UP som et af soundtrackene i mit liv. Det er en sang der virkelig går helt ind under huden på mig, og virkelig taler til mig. Jeg føler, at det er som at få et stort kram, og en hånd der hjælper mig op, når jeg sidder fast i det mørke hul, jeg af og til befinder mig i.

Jeg er på ingen måde den eneste der har det sådan. Fans verdenen over har omfavnet sangen, og har virkelig taget den til sig. Flere og flere har åbnet op og fortalt deres historier om hvordan, lige præcis denne sang, gav dem modet til at spørge om hjælp. Noget der kan være rigtig svært at gøre til tider. Den kan jeg i hvert fald skrive under på. Det er utroligt hvad musik kan gøre ved en…

For en måneds tid siden holdt Shinedown Q&A, og jeg spurgte ind til, om der er en sang på ATTENTION ATTENTION, der har fået en specifik reaktion fra fans, der overraskede dem. Til det svarede Brent:

”I don’t know if I’m surprised by it, if anything it makes me really really happy to see the fans embrace it. But it would definitely be “Get Up” because that’s the next single that we’ll be releasing from ATTENTION ATTENTION – but just seeing how the fans have really embraced the song is really cool. Some of the other material on the album has like 250,000-500,000 listens on YouTube but “Get Up” is approaching 3 million. It just makes me smile, personally.”

VIDEOEN

Videoen er instrueret af Bill Yukich, som også stod bag Devil og The Human Radio. Da planen er at lave en video til alle sange på albummet, gætter jeg på, at det også er ham der skal stå bag resten.

Jeg skulle lige se den et par gange, før jeg egentlig forstod den. Jeg er faktisk ikke et sekund i tvivl om, at man kan fortolke den på flere forskellige måder. Lige meget hvad der er den “rigtige” mening bag det visuelle i videoen er, synes jeg at det er en utrolig smuk video at se på, med en virkelig stærk afslutning.

Kort fortalt, fortolker jeg videoen som, at vi møder en kvinde der er til sin mands begravelse. Han var soldat, og er højst sandsynligt blevet dræbt i krigen. Alt er mørkt omkring hende, og på trods af at der er mennesker tæt på hende, føler hun sig alene. Hun ser en videobesked, manden har efterladt til hende, efter at han selv har indset, at han havde nogle udfordringer han burde have talt højt om. Det giver hende håb og mod på livet. Derfra tager hun en drastisk beslutning. Hun vil leve det bedste liv hun nu kan, på trods af, at smerten altid vil være hos hende. På papiret lyder det måske som en kliché. Og selvom selve videoen godt kan virke en smule rodet ved første øjekast, synes jeg faktisk at den holder.

Den her sang minder mig i hvert fald om, at lige meget hvor slemt tingene står til, skal det hele nok gå.
“I just gotta keep moving” 

Jeg slutter indlægget af med et citat fra Brent Smith, som jeg minder mig selv om dagligt.

“We don’t want people to feel ashamed about what they’re going through. You’re not going to be defined by your failures. You’re going to be defined by the fact that you didn’t give up…”

Shinedown gæster i øvrigt Store Vega den 27. november 2018. Billetter kan købes her.

-stine

Udgivet i Musik, Musik-videoer og tagget , , , , , , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *