Oscar 2019

Oscar 2019

Efter en noget turbulent optakt, løb den 91. Oscar uddeling af stabelen i nat, dansk tid.

Jeg sad oppe hele natten, og fulgte begivenheden tæt. Dette var et show jeg simpelthen ikke kunne gå glip af, specielt taget i betragtning af den musikalske underholdning, samt hele 5 nomineringer til Bohemian Rhapsody, som i høj grad var den film jeg heppede på, hele natten igennem.

På trods af kun 3 timers søvn, kan jeg nu sige, at det var det værd.
Jeg har samlet en lille liste over de øjeblikke, jeg vil huske årets Oscar uddeling for, på godt og ondt.

QUEEN OG ADAM LAMBERT

Queen og Adam Lambert åbnede showet, med et brag, og fik alle med fra første sekund. Hele salen rejste sig, og skrålede med på We Will Rock You og We Are The Champions. Det i sig selv var naturligvis et højdepunkt for mit vedkommende, og også en af de ting jeg havde set mest frem til ved showet. Og så er der altså bare et eller andet virkelig hyggeligt ved, at se de største navne i Hollywood rocke med, som alle os andre dødelige gør, når vi går til en koncert.

Jeg kunne måske bare godt have tænkt mig, at Queen og Adams optræden varede lidt længere. Dem kan man aldrig få for meget af.

ÅBNINGS MONOLOGEN

Et af de helt store samtaleemner, før Oscar uddelingen fandt sted, var det faktum at showet ingen vært havde. Det er første gang i 30 år at dette er sket, og jeg må indrømme at jeg var en smule skeptisk ved denne beslutning.

Noget af det jeg ofte ser frem til, ved den største aften i Hollywood, er åbnings monologen fra værten. Men i og med at man havde valgt at køre showet uden vært, havde jeg lidt svært ved at lure hvordan de havde tænkt sig at åbne showet.

Den opgave havde Tina Fey, Maya Rudolph og Amy Poehler påtaget sig, og da jeg sad og så det, fik jeg den tanke at de egentlig gerne må blive næste års værter. Jeg følte mig godt underholdt af deres lille indslag.

JAMES McAVOY

En skuespiller jeg føler er alt for overset til disse awardshows, er uden tvivl James McAvoy. Jeg synes snart, at det bør være hans tur til at blive anerkendt for det unægtelige talent han er i besiddelse af. Men nu hvor akademiet ikke valgte at give ham kredit for sin præstation i Glass (hvilket jeg fatter hat af), så er det kun godt, at han alligevel fik lov til at bidrage lidt til showet. Sammen med Danai Gurira skulle han overrække 2 priser, begge i lyd-kategorierne. Nemlig “Bedste lyd” og “Bedste lydredigering”, som i øvrigt begge blev vundet af Bohemian Rhapsody. (WOOHOO!!!!!)

Men, jeg blev altså helt varm om hjertet, da jeg så James på skærmen. Jeg er håbløst forelsket i ham, og hans skotske charme og glimt i øjet, går bare direkte ind hos mig. Det, at han præsenterede et par priser, er nok noget de færreste vil sætte på som et højdepunkt til denne aften. Men i min verden var det. Jeg mener bare. Man kan da kun blive glad, når man glor på ham, ikke?

.. OG PRISEN FOR VÆRSTE TAKKETALE GÅR TIL…

…Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia Dehaney. Wow. Bare wow. Og det er ikke wow på den gode måde. Jeg er ikke lige just fan af takketaler der bliver holdt, med fjæset nede i et stykke papir eller mobiltelefon, hvor man bare remser en masse navne op. Jeg vil have ægte og rå følelser, de føler lige i det øjeblik. Jeg vil høre en tale fra hjertet.

Det kan man ikke ligefrem sige om denne takketale. De 3 førnævnte navne, vandt prisen for bedste hår og make-up, i filmen Vice. De havde det famøse papir med, men det var ikke udelukkende det, der fik mig til at krumme tæer. Det var måde hele takketalen blev eksekveret på.  Det mindede mest af alt om tre 7-klasses elever, der skulle fremlægge for klassen, uden at have forberedt sig. Det var så akavet, at jeg alligevel næsten ikke kunne lade være med at grine.

MENSTRUATION VANDT

Ja, du læste rigtigt.

“I’m not crying because I’m on my period or anything.. I can’t believe a film about menstruation just won an Oscar!” Sådan åbnede Rayka Zehtabchi sin takketale, da hun og Melissa Berton vandt prisen for bedste (short) dokumentar, med filmen “Period. End of sentence”

Direkte fra hjertet, med tårerne trillende, og en god portion humor, blev dette en takketale jeg ikke havde regnet med jeg ville huske. Men jeg elskede måden de tacklede det på, og gjorde mig faktisk nysgerrig på at se deres dokumentar, da det tydeligvis er et vigtigt emne de kaster lys over. Afslutningen på talen var jeg helt vild med: “A period should end a sentence, not a girl’s education.” Konge citat!

AFTENENS OVERRASKELSE

I kategorien for “bedste kvindelige hovedrolle”, var jeg næsten 100% sikker på, at Glenn Close langt om længe vil få fingrene i den eftertragtede statuette. Men til manges overraskelse var det Olivia Colman, der fik lov til at tage Oscar med hjem.

I min optik holdt hun en af aftenens bedste taler. Den bød på alt det jeg nævnte tidligere, jeg vil have i en takketale. Det var tydeligt en overrasket og virkelig rørt Olivia der gik på scenen, i det legendariske Dolby Theatre, for at blive hyldet. Hun var hudløst ærlig, blottet, sjov og virkelig charmerende, og jeg havde virkelig svært ved at holde smilet tilbage, da jeg så hende udtrykke sin taknemmelighed. Så fint et øjeblik!

ØJEBLIKKET ALLE TALER OM

Jeg kan naturligvis ikke lave en liste med højdepunkter, uden at have Lady Gaga og Bradley Coopers optræden med.

Filmen A Star Is Born, var nominerede til hele 8 Oscars denne aften. Men selvom de ikke ligefrem gik fra showet med hænderne fulde af statuetter, havde de to hovedpersoner nok et af de største øjeblikke, hvis man spørger flertallet.

De indtog scenen og sang Shallow, der i øvrigt løb med titlen som bedste originale sang. Det var et virkelig intimt og fint øjeblik, og den kemi der er imellem de to i filmen, blev i allerhøjeste grad bragt med på scenen. Det var som om at det kun var de to til stede, og  alt og alle omkring dem forsvandt. Der var vidst mange våde øjne, både i salen og i stuerne rundt omkring i verdenen.

Helt klart en Oscar-værdig optræden.

ØV!

Som jeg nævnte i starten at mit indlæg, heppede jeg på Bohemian Rhapsody igennem hele aftenen. Den var blandt andet nomineret til nok den største pris, “Bedste film”. Den var oppe imod et stærkt felt, ingen tvivl om det, men jeg håbede alligevel til det sidste.

Desværre, hvis jeg kan tillade mig at sige det, gik prisen til Green Book. Set med danske øjne, var det nok meget fint, da vi her fik en lille dansk sejr, i og med at Viggo Mortensen er hovedrolleindehaveren, der i særdeleshed også fik meget opmærksomhed, til takketalen.

Set i bakspejlet, kan jeg i virkeligheden nok ikke tillade mig at brokke mig og udtale mig om hvem der havde fortjent prisen, i og med, at jeg kun har set 3 ud af de 8 film, der var nomineret i denne kategori. Men hvorom alting er, synes jeg, at Bohemian Rhapsody var ekstraordinær, og rørte noget i mig som ikke benægtes. Derfor var jeg skuffet over at den ikke vandt.

HAN GJORDE DET!

Jeg runder listen af, med mit personlige højdepunkt. Rami Malek vandt for bedste mandlige hovedrolle!
Det lyder måske småtosset i nogens øre, men jeg var virkelig nervøs, og hjertet sad helt oppe i halsen på mig, da vi nåede denne kategori. Og jeg må da også indrømme at, som den følsomme pige jeg nu engang er, fældede jeg en tåre eller to da Rami gik på scenen, for at modtage sin første Oscar statuette nogensinde. Og hvor er det dog bare fortjent!

Han er ekseptionel i rollen som legenden Freddie Mercury. Igen, jeg har ikke set alle præstationer i denne kategori, men her er jeg egentlig fløjtende ligeglad. Den her mand har fortjent alle de priser han har fået hele denne award sæson igennem, og jeg kunne ikke være mere glad på hans vegne.

Jeg var også virkelig vild med hans takketale. Dem har han efterhånden holdt et par stykker af over den senere tid, men den her er uden tvivl min favorit. Den var lige fra hjertet, han var ydmyg, ualmindelig taknemmelig, og det var tydeligt at mærke, at han ikke tager det for givet.

Han er fantastisk. Store ting kommer til ham, og jeg kan ikke vente med at se hvad han kaster sig ud i, i fremtiden.

På forhånd var dette års Oscar uddeling, egentlig dømt til at blive en katastrofe fra start, taget alle de kontroverser der har været i ugerne op til, i betragtning. Dog må jeg indrømme at jeg synes det lykkedes dem at få stablet et godt og underholdende show på benene.

Bevares, der var de små spydige politiske kommentarer her og der, som man havde forventet, men for at være ærlig er det ikke noget jeg vil lægge fokus på.

Jeg nød showet i fulde drag. Der var plads til grin, tårer og et par tåkrummende øjeblikke. Præcis som der næsten skal være i sådan et cirkus af et show.

… Og så tror jeg at jeg snart skal i seng. Det er som om at jeg er lidt i underskud af søvn.

-stine

Udgivet i TV / Film og tagget , , , , , , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *