Mandela Effekten

Mandela Effekten

‘What if I told you everything you knew was a lie’ er et berømt citat fra filmen The Matrix.
Men hvad hvis jeg fortalte jer, at dette citat aldrig bliver nævnt i filmen?

Hvis du, ligesom jeg, også tydeligt husker dette citat fra filmen, har du været udsat for det man kalder Mandela Effekten.

HVAD FOR EN EFFEKT?

Mandela Effekten, er et uforklarligt fænomen, mange har oplevet, uden egentlig at være klar over hvad det er eller hedder. Kort fortalt, er Mandela Effekten noget der sker, når man har et klart minde, og til tider et personligt minde, af noget der aldrig er sket. Dette kan være alt fra sangtekster, filmcitater til historiske begivenheder. Mange personer, fuldkommen uafhængigt af hinanden, har mange detaljerede minder af præcis de samme events. Men disse minder, er bare ikke ægte.

Navnet Mandela Effekten, kommer efter, at mange personer verdenen over, tydeligt kan huske, at Nelson Mandela døde i 80’erne under sit fængselsophold. De kan huske da de hørte om det, hvor de var henne, og kan huske begivenheder der fandt sted, i forbindelse med hans død. Sagen er bare den, at Nelson Mandela døde i 2013.

ÅRSAGEN?

Men hvad er årsagen til Mandela Effekten?

Jeg ville egentlig være tilbøjelig med, at skylde skylden på internettet og de sociale medier. Grunden til at mine tanker i første omgang gik i den retning er, at der findes så mange fake news på nettet, og man kan til tider have svært ved, at skelne mellem hvad der er fakta og hvad der er det pure opspind. Men taget i betragtning af, hvordan Mandela Effekten opstod, synes jeg ikke at man udelukkende kan skylde skylden på vores digitale tidsalder. Jeg tror dog stadig på, at det er med til at påvirke.

Der er en masse teorier derude om at aliens har noget med det at gøre. Nogle mener at der er tale om parallelle verdener, eller at det er tidsrejsende der har ændret på historien som vi kender den. Det kan naturligvis også bare være noget så jordnært som, at vi simpelthen har en dårlig hukommelse. Teorier er der i hvert fald nok af. Jeg har bare svært ved at tro på, at SÅ mange mennesker, uafhængigt af hinanden, har de samme erindringer helt ned til den mindste detalje, men at alle husker forkert.

 

 

HAR DU VÆRET RAMT?

Troede du også, at Freddie Mercury sang “….Of the woooooorld” til sidst i “We are The Champions?”

Troede du også, at Dronning Margrethe sendte en hilsen til “Søens folk” i sin nytårstale hvert år?

Troede du også, at Forrest Gump sagde “Life is like a box of chocolate?”

Troede du også, at Darth Vader sagde “Luke, I am your father?”

Troede du også at, Pikachu var sort for enden af sin af hale?

Hvis du kan svare ja, til bare ét af overstående spørgsmål, har du været ramt af Mandela Effekten.

Freddie Mercury synger nemlig ikke, ifølge studioversionen, “Of the world” som det sidste i sangen.
Dronning Margrethe har aldrig nævnt “Søens folk” i sin nytårstale. Forrest Gump sagde “Life WAS like a box of chocolate…” Darth Vader sagde “No, I am your father” og Pikachu’s hale er faktisk gul, og kun gul.

Personligt følte jeg et ganske kort øjeblik at hele mit liv var bygget på en løgn, da jeg fandt ud af disse sandheder. Jeg har hele tiden været i den overbevisning, at mine minder og erindringer var rigtige. Men jeg må jo bøje mig i støvet, og indse at jeg tog fejl.

FASCINERENDE OG SKRÆMMENDE

Jeg finder det både fascinerende og skræmmende på en og samme tid. Skræmmende at man pludselig kan være i tvivl om de minder man har med sig, rent faktisk er sande. Hvis de ikke er – hvordan er de så opstået?
Hvis nogle af de førnævnte teorier holder stik, hvordan fungerer det så? Og kan vi gøre noget for at ændre på dem?

Samtidig er jeg dybt fascineret af at tænke på, hvordan vores hjerner fungerer, og hvor lidt vi egentlig ved om den. Nogle kloge hoveder siger jo, at vi ikke udnytter 100% af vores hjernes kapacitet. Men hvad ville der ske hvis vi formåede at gøre det?

En ting er dog sikkert. Det er kun toppen af isbjerget det her. Der ligger meget mere i Mandela Effekten, end hvad jeg har beskrevet i dette indlæg. Men jeg må hellere slutte af, inden min hjerne smelter fuldkommen sammen af alle de tanker og teorier. Selvom jeg ikke er et sekund i tvivl om, at det kommer til at holde mig vågen i nat.

-stine

 

Udgivet i TænkeTanken og tagget , , , , , , , .

2 kommenterer

  1. Eksempel på Mandela effekten i Danmark er Keld & Dirchs sketch om tømmerflåden. Her husker alle, inc mig selv, at manden hedder Mortensen. I virkeligheden siger de Rasmussen.

  2. Sketchen er med i filmen pigen og vandpytten og der siger han Rasmussen og i revysketschen siger han Mortensen eller også er det omvendt, så desværre ingen mandela effekt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *