Fodbold - hvorfor så meget had? | Dag 5

Fodbold – hvorfor så meget had? | Dag 5

F.C København og Brøndby IF tørnede sammen tidligere i dag. I den anledning, fik jeg i går aftes ideen til, at bruge min 5. dag i denne udfordring, på at lufte mine tanker vedrørende fankultur, inden for fodboldens verden.

Derfor er det også med stor risiko for, at jeg virkelig bliver upopulær på både den ene og anden side af tribunen. Men nu er det nogle ting jeg har gået og tænkt over i rigtig lang tid. Og jeg så en gylden mulighed for at få luftet min holdning, da det ikke kan blive mere aktuelt.

FCK-FAN

Dem der kender mig privat, ved at jeg er FCK fan, og har været det så længe jeg kan erindre. Jeg har haft sæsonkort i rigtig mange år, og jeg var derfor at finde på Nedre C søndag efter søndag. Jeg har været Danmark rundt, op til flere gange, på udebaneturer, og jeg har taget ud for landets grænser for at støtte mit hold. Dog er det ved at være noget siden jeg sidst har været i Parken.

Noget af det man lægger mærke til, så snart man står på lægterne, er det fællesskab der hører med. Det er fantastisk at være vidne til. På den måde én klub kan bringe flere tusinder af mennesker sammen, der alle har til formål at bakke deres klub op, og mærke den stemning og kærligheden til holdet, er virkelig en helt særlig følelse, der er svær at beskrive. Hvis det dog bare kunne holde sig til det.

HVORFOR AL DEN HAD?!

Grunden til dette indlæg er, at jeg er virkelig træt af al den had der bliver udtrykt til modstanderen. Ikke kun på stadion, og før og efter kampene, men i allerhøjeste grad også på de sociale medier. Små kærlige drillerier skal der være plads til, det hører ligesom hjemme. Men når det går over og bliver direkte had, kan jeg kun sætte mig tilbage og trække på skuldrene. Jeg ser hver evig eneste uge, flere opdateringer hvor der kun står “Hader FCK”. Så kan I jo selv gætte jer til hvilket hold de personer holder med. Hvorfor ikke udtrykke sin kærlighed til sit hold i stedet? Hvorfor skal hadet til modstanderen overskygge det det hele egentlig handler om?

Der er rigtig mange fans, også personer jeg kender privat, der siger, at intet kan slå kærligheden til deres klub. Men det er godt nok ikke det der bliver vist med de udtalelser de kommer med. Her ligner det mere, at det gælder om at hade alle andre så meget som overhoved muligt. Nogle gange virker det næsten som om, at det er deres første prioritet.

MIN POINTE BLEV BEKRÆFTET

Efter kampen i dag, som Brøndby i øvrigt vandt (og tillykke til dem), sad jeg og kiggede på Facebook, bare for at få min pointe bekræftet.  8 ud af 10 opdateringer jeg i første omgang så var, hvor FCK og deres fans blev svinet til på det groveste. Hvad jeg præcis læste, er ikke ord jeg har lyst til at gentage her på min blog. Men for mit vedkommende gik det over stregen. Men det sker jo gang på gang. Det er naturligvis ikke kun Brøndbys fans der opfører sig sådan. FCK, og alle andre klubber, har også tilhængere der ytrer sig på den måde. Jeg er sådan set fløjtende ligeglad om man har en hvid, gul, grøn eller rød trøje på. Trusler med vold og ødelæggelse hører ingen steder hjemme.

Jeg selv har været udsat for lidt af hvert, når jeg har trukket i en FCK trøje og draget mod det ene eller andet stadion. Hvis jeg havde en 5’er for hver gang jeg er blevet kaldt en FC-luder, ville jeg have råd til sæsonkort resten af mit liv. Når jeg har mødt nye mennesker, og snakken er faldet på fodbold, er der tit blevet sagt “føj” eller “ad, hvor er du klam”, når folk er blevet gjort opmærksomme på, at jeg holder med det hold jeg nu engang gør. Jeg skal sågar høre for, at jeg bor på Østerbro. Ej, men hvor fanden er vi så henne?

NEGATIVITETEN OVERSKYGGER GLÆDEN

Jeg elsker den stemning der er, når Brøndby og FCK møder hinanden. Der er så meget på spil, for så mange mennesker, og det er klart at bølgerne går højt. Fodbold handler i høj grad også om følelser, og det er tydeligt at mærke på tribunerne når de hvide og gule tørner sammen. Der findes heldigvis et utal af sange der bliver sunget under hver kamp, hvor man tydeligt kan mærke på de respektive klubbers fans, hvor meget de elsker og støtter deres hold. Men der er også de sange, hvor det udelukkende handler om hadet til den anden klub. Og de bliver sunget med så meget kraft og vrede at det halve kunne være nok.

Det skal være en sjov oplevelse at tage ind og se fodbold. Men jeg må indrømme, at for mit vedkommende, bliver meget af det sjove altså sat lidt i baggrunden. Jeg synes ikke det er særlig fedt at blive svinet til, og skal være bange for at få tæsk efter det sidste fløjt er lydt. Og det er sådan set uanset udfaldet af kampens resultat.

Jeg er kommet i karambolage med diverse Brøndby tilhængere (og tilhængere fra et par andre klubber) alt for mange gange tidligere, da jeg ikke kan holde min kæft når jeg bliver svinet til. Jeg har heldigvis lært min lektie, og synker ikke længere ned på deres niveau. Men det er egentlig også en af årsagerne til, at der går længere og længere tid mellem mine besøg på stadion. Jeg magter ganske enkelt ikke al den negativitet.

Jeg kan ligefrem høre folk sidde derude og sige; “Ej, nu stopper du fandengaleme, kvinde! Det er en del af det!!” – og ja, det er det vel. Men hvis man bare kunne skrue en liiille smule ned for alt hadet, så vil det være fantastisk.

DEN NÆSTE GENERATION

Noget jeg også har tænkt på, er det signal det sender til børnene. De opfanger jo ret hurtigt tingene, og når de hører de voksne råbe “Jeg hader___”, så må det jo være okay at gå og sige sådan nogle ting. En af de mest tankevækkende episoder jeg har været vidne til, var et par drenge på 8-10 år, der sang: “Jeg har lige mødt en Brøndbyfan, han var gul og blå i hovedet som en narkoman….” (Hvis I ikke kender resten af teksten må I Google den).

Jeg synes på ingen måde, at det er okay, at så små drenge går og synger de ord der er i den sang. Jeg kan ikke lade være med at tænke, er det fremtidens hooligans der er ved at blive skabt? Er det dem, der i fremtiden kommer til at ødelægge det for alle andre? Hvis der ikke bliver rettet op på det hurtigt, kan det i hvert fald meget vel blive sådan.

JEG SKAL IKKE PUDSE GLORIEN

Jeg skal på ingen måde pudse glorien alt for meget. Jeg har selv stået på stadion og sunget med på samtlige sange, og råbt og skreget som en sindssyg. Og det er ikke altid at det har været de pæneste gloser der er røget ud af min mund. Det er så nemt at blive revet med af stemningen, og ærlig talt tror jeg ikke, at der er nogen der skænker det en tanke, når man står midt i kampens hede. Jeg gør i hvert fald ikke. Men det er virkelig noget jeg har tænkt meget over på det sidste. Så det er helt klart noget jeg vil have med i baghovedet, næste gang jeg skal ind og se fodbold.

Jeg siger ikke, at vi alle skal sætte os ned i en rundkreds og være bedste venner efter kampen, for som skrevet tidligere, så skal der være plads til små drillerier. Det har bare taget overhånd, og jeg er træt af det.

Der er så meget had i den her verden i forvejen – hvorfor så bidrage yderligere til den?

-stine

 

 

Udgivet i 30 dages udfordring, Hystade Timen og tagget , , , , , .

En kommentar

  1. Jeg kan virkelig godt følge dig. Jeg har været med til 4 kampe i Parken nu og den idag var klart den vildeste oplevelse. Hele Parken kogte lang tid før spillerne overhovedet var på banen. Stemningen var fed og det var mega nervepirrende.

    Man kan meget hurtigt blive revet med af stemningen og derfor ikke tænke over hvad det er man egentlig lukker ud. Jeg synes dog bare der er noget helt forkert i at stå og råbe had ud i atmosfæren. Hvorfor ikke hellere overdøve hinanden med kærlighed til sit hold?

    Jeg havde en oplevelse i dag hvor jeg måtte ryste på hovedet og i mit stille sind forbande curlingforældre langt væk. Jeg synes det er så mega grotesk, at man ikke i stedet signalerer god adfærd til sine børn. Man må sgu godt være skuffet over at tabe, vi vil da alle helst vinde. Man behøver dog ikke at opfører sig tomhjernet.

    Noget helt andet er, at jeg synes det er fuldstændig uhørt at politiet skal bruge så mange ressourcer på at holde hooligans i ro! Ah men come on mennesker! Som om vores politi ikke er presset hårdt nok i forvejen! Det kan simpelthen ikke være rigtigt at de er nødt til at stille med 8-10 salatfade fyldt med betjente i skudsikre veste til en fodboldkamp?! Slap nu af!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *