Ej, tuder du nu igen?!

Ej, tuder du nu igen?!

Cry-baby, tudefjæs, dramaqueen. Joke eller ej, er der snart ikke det jeg ikke er blevet kaldt.

Det er ikke noget jeg skilter med, og er på ingen måde noget jeg råber højt om. Men folk der kender mig godt, er udmærket klar over det, selvom det måske ikke er noget de tænker over. Jeg er en pige der er tilbøjelig til at bære følelserne udenpå tøjet. En pige der har ekstremt let til tårer, og bare føler stærkt og dybt. Det at være særligt sensitiv er ikke lige altid en dans på roser, og i dag sætter jeg lidt ord på, hvordan det er at være det.

HVAD ER SÆRLIG SENSITIVITET?

Jeg vil starte med at slå fast, at være særligt sensitiv er ikke en diagnose, men blot et personlighedstræk.
At være særligt sensitiv betyder at man er mere følsom over for stimuli end andre omkring sig. Man bliver ganske simpelt hurtigt overstimuleret af ting, der sker rundt omkring i sine omgivelser. Men i særdeleshed også det, der foregår på førstesalen hos én.

Nogle af tegnene på at man er særligt sensitiv er, at man tit ser en stor kreativitet hos disse personer. De er i besiddelse af en stor indlevningsevne og er ekstrem dybsindige. Samtidig føler de bare stærkere end de fleste, kan have let til tårer og er generelt bare mere påvirkelige en andre.

Alle mennesker er sensitive, dog skønner man at det er omkring 15-20% af danskerne der er særligt sensitive. Det kan variere fra person til person om hvorvidt det er lys, lugte, lyde, smerter, forandringer eller stemningerne omkring sig, der påvirker én, mere end gennemsnittet.

Man kan ikke blive “rask”, da det er nervesystemet der bearbejder alle indtryk dybere, end hos de fleste. Derfor kan man hurtigt blive overstimuleret, overvældet og fuldkommen tappet for energi. Passer man ikke på, kan man hurtigt komme ud af balance, og det kan føre til stress, angst eller depression. Derfor er det ufatteligt vigtigt at man bliver bevidst om at man er særligt sensitiv, såfremt man er det. På den måde kan man bedre håndtere det. Jeg er først nu begyndt at lære det.

HVAD SKER DER MED MIG?!

Årsagen til at det har taget mig så lang tid om at lære – og indse –  er, at jeg rent faktisk ikke vidste at jeg var særligt sensitiv. Jeg vidste godt der skete et eller andet med mig. Og hånden på hjertet, var jeg ekstrem bange for, at jeg var ved at ryge ned i kuldkælderen igen. Der har jeg været nede at kravle rundt for år tilbage, og har på ingen måde lyst til at havne der igen.

Jeg er dog blevet ret god til at mærke efter, og jeg kunne tydeligt mærke, at det ikke føltes som dengang jeg var sygemeldt med stress og depression. Det her var noget helt andet. Men hvad? Hvad var det der skete med mig? Det var faktisk ret ulideligt ikke at kunne sætte ord på hvad det var der var “galt”. Jeg vidste ganske enkelt ikke hvilket ben jeg skulle stå på.  Men efter en snak med en god veninde (der er særligt sensitiv) og en læge, gik op for mig hvad det var der foregik. Og sikke en lettelse. Der var faktisk ikke noget galt med mig. Jeg er bare lidt mere følsom end flertallet. Og det har jeg lært er helt okay.

AT LEVE MED DET

Det er dog en balance der skal findes, og det har taget noget tid at indse at det nu engang er de kort jeg har fået på hånden. Jeg skal bare lære hvordan jeg kan spille på bedste vis, og det er en læringsproces der kan være lang. Heldigvis er jeg igang med at lære de famøse spilleregler.

For eksempel har jeg lært, og indset med tiden, at jeg bliver ekstrem træt, når jeg laver for mange aftaler. Jeg elsker at være social, det må endelig ikke misforstås, men jeg har så sandelig brug for at trække stikket og få mine batterier ladt op efterfølgende. Hvis jeg har aftaler 3 dage i træk, skriver jeg altid en “hviledag” i kalenderen, da jeg ved at jeg har brug for at få bearbejdet alle de indtryk jeg har fået.

Det kan lyde meget voldsomt. Men jeg kan virkelig blive en kælling at være i rum med, hvis jeg ikke har haft “Stine-tid”, hvor jeg har kunne få tankerne lidt væk, og kun skulle fokusere på noget som JEG har lyst til, uden at skulle tage hensyn til andre omkring mig. Det har også ført til misforståelser, da folk tror jeg ikke gider dem, hvilket ikke kunne være længere væk fra sandheden. Som særligt sensitiv bliver man bare påvirket ekstrem meget af de mennesker og de energier der er omkring en. Og jeg synes altså selv, at jeg er sjovere at være sammen med, når jeg har overskud til at kunne være i nuet.

FORDELE OG ULEMPER

Som alt andet i den her verden er der fordele og ulemper. Og det er der naturligvis også ved særlig sensitivitet.

KONTROL OVER MINE FØLELSER

Bagside af medaljen kan helt klart være, at jeg, lidt for ofte, har svært ved at kontrollere mine følelser. Det er sådan set ligegyldigt om det er positive eller negative ting der sker. Er det positive ting, kan jeg blive så overlykkelig, at glædestårerne er svære at holde tilbage. Ordet hysterisk er sågar blevet brugt imod mig. Som tidligere skrevet, er en større indlevningsevne også et af “symptomerne”. Den kan jeg i hvert fald skrive under på. Når der er noget jeg går op i, gør jeg det med hele mit væsen. Og jeg stopper ikke før jeg ved ALT om det pågældende emne. Det bliver tit betragtet som en sygelig besættelse, fordi andre ikke har det på samme måde, og muligvis ikke kan sætte sig i mit sted. Her har jeg oplevet gang på gang, at man har rystet på hovedet af mig, i stedet for at være glad på mine vegne.

Er det de negative ting, kan jeg have meget svært ved at slippe dem. Det kan være en ven eller veninde der har såret eller skuffet mig. Den følelse kan jeg have hængende meget længe, lige meget hvor meget jeg end ønsker at den bare skal forsvinde. Det kan også være, at tingene ikke går som planlagt. Jeg er udmærket klar over at man ikke er i kontrol over alt hvad der sker, men det kan virkelig gå mig på, hvis tingene ikke flasker sig som jeg havde håbet på.

SPØRGE OM HJÆLP

Jeg har haft ekstremt svært ved at spørge om hjælp, råd eller vejledning hvis jeg stod i en situation, hvor havde brug for det. Årsagen er nok, at jeg har haft en form for frygt af, at folk tænker at mit “problem”, var så lille en bagatel, at jeg er latterlig og opmærksomhedskrævende, for at blive ked eller frustreret over det. Samtidig har jeg også haft den følelse af, at jeg ikke vil være til besvær. Jeg følte i lange perioder at jeg egentlig bare var en belastning for folk, hvis jeg gik til dem og havde brug for en snak. Simpelthen fordi jeg var i den overbevisning, at folk ikke kunne sætte sig i mit sted. Jeg følte at de vil tænke mindre om mig, hvis de vidste hvad der foregik i mit hoved.

Jeg er heldigvis blevet klogere, og er blevet en smule bedre til at spørge om hjælp. Man er altså ikke et svagt eller et dårligt menneske fordi man ikke kan klare alting selv.

SE DET SOM EN STYRKE

I starten hang det mig langt ud af halsen, at jeg skulle være så følsom. Hvorfor gik mange ting pludselig direkte i mine tårekanaler, hvor andre tog lettere på tingene? Jeg var endda ude i, at føle misundelse for dem der ikke viste følelser. Udadtil virkede de jo til, at have styr på tingene, når de ikke blev nær så overvældet af indtryk. Og så sad jeg bare der i hjørnet, og lignede en der var ved at gå op i limningen.

Jeg har dog valgt at bruge det at være særligt sensitiv som en positiv ting. Jeg har blandt andet et enormt behov for at kunne hjælpe – og gøre en forskel for andre. Jeg er naturligvis ikke tankelæser. Men jeg er lynhurtig til at opfatte kropssprog og kan meget hurtig mærke hvis der er noget der går nogen på. Det har ført til, at jeg utallige af gange, har været det lyttende øre hos folk, der har haft nogle ting på hjertet i længere tid, de ikke har kunne komme af med.

Jeg er ikke sådan en person, der klapper mig selv på skulderen særlig tit. Men jeg har fået at vide, at jeg er en god lytter. At jeg virkelig har en evne til at sætte mig i folks sted, på trods af at jeg ikke har gennemgået det de har. Tit er det følelserne der ligger bag jeg kan genkende. Og det giver trøst til de personer at vide, at de ikke er alene.

Så den vælger jeg i hvert fald at tage med mig.

-stine

Udgivet i Livet og tagget , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *